Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Philip Kerr, Η τριλογία του Βερολίνου, εκδόσεις Κέδρος

Παρά το γεγονός ότι ο Philip Kerr είναι ένας διάσημος και πολυγραφότατος συγγραφέας δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να διαβάσω κάποιο βιβλίο του. Ένα πρόσφατο ταξίδι στο Βερολίνο με ώθησε να αναζητήσω βιβλία που διαδραματίζονται στην πόλη αυτή, κυρίως λογοτεχνία αλλά και μαρτυρίες. Αυτή είναι μία πρακτική που ακολουθώ εδώ και καιρό, δηλαδή να αναζητώ και να διαβάζω βιβλία που διαδραματίζονται στους ταξιδιωτικούς μου προορισμούς. Με το Βερολίνο, βέβαια, το παράκανα και αγόρασα αρκετά βιβλία, επειδή είναι μία πόλη που έχει από παλιά κεντρίσει το ενδιαφέρον μου λόγω της ιστορικής της πορείας στον 20ο αιώνα. Φυσικά στο σύντομο διάστημα που παρέμεινα στην πόλη δεν ήταν δυνατόν να διαβάσω όλα τα βιβλία που αγόρασα. Έτσι, βρέθηκα μέσα στο κατακαλόκαιρο να διαβάζω τα νουάρ μυθιστορήματα του Philip Kerr που διαδραματίζονται στο βροχερό, μουντό και ζοφερό Βερολίνο του Μεσοπολέμου και λίγο μετά τον Πόλεμο. 

Η τριλογία απαρτίζεται από τα έργα: Οι Βιολέτες του Μάρτη, Ο χλομός εγκληματίας και Γερμανικό ρέκβιεμ. Ενδιαφέρουσες πλοκές, πολυπρόσωπα μυθιστορήματα, κάπως χαλαρή σύνδεση ανάμεσα στα μέρη της τριλογίας. Η βερολινέζικη κοινωνία του Μεσοπολέμου παρουσιάζεται ανάγλυφα σε όλες της τις εκφάνσεις. Ο κόσμος της πειθαρχίας αλλά και της διαφθοράς, ο κόσμος που αναζητούσε αποδιοπομπαίο τράγο για τα δεινά της ζωής του και τον έβρισκε στο πρόσωπο των Εβραίων, ο κόσμος που σιωπηλά αρνούνταν να πιστέψει ό,τι του προπαγάνδιζε ο Γκέμπελς. 

Δεν μπορώ, βέβαια, να πω ότι ξετρελάθηκα με τη γραφή. Κυρίως με κούρασαν οι συνεχείς και όχι πάντα εύστοχες παρομοιώσεις του συγγραφέα που δεν προσθέτουν τόσο στο κείμενο ιδιαίτερα στον υπερβολικό βαθμό που χρησιμοποιούνται.

Δεν είναι αυτό που έχτισαν. Είναι αυτό που κατεδάφισαν.
Δεν είναι τα σπίτια.  Είναι τα κενά ανάμεσα στα σπίτια.
Δεν είναι οι δρόμοι που υπάρχουν. Είναι οι δρόμοι που δεν υπάρχουν πια.
Δεν είναι οι αναμνήσεις που σε βασανίζουν.
Δεν είναι αυτό που έχεις καταγράψει/
Είναι αυτό που έχεις ξεχάσει, αυτό που πρέπει να ξεχάσεις.
Αυτό που πρέπει να συνεχίζεις να ξεχνάς σε όλη σου τη ζωή.
Από το Ένα γερμανικό ρέκβιεμ, του Τζέιμς Φέντον (ως πρόλογος στο τρίτο βιβλίο Γερμανικό ρέκβιεμ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποια είναι η ελληνική ταυτότητα σήμερα;

Διαβάστε την άποψη 8 σημαντικών ανθρώπων στο  Αφιέρωμα στην ελληνική ταυτότητα .