Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στο Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Μια μοναδική στην παγκόσμια ιστορία αυθόρμητη συμφιλίωση μεταξύ αντιμαχόμενων στρατιωτικών μονάδων καταγράφηκε τα Χριστούγεννα του 1914, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, στο φοβερό δυτικό μέτωπο. Χιλιάδες Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες άφησαν τα όπλα, βγήκαν από τα χαρακώματα και προχώρησαν σε γιορταστική ανακωχή.
Ηταν μια παράτολμη, σχεδόν απίστευτη μαζική εκδήλωση, που αιφνιδίασε τις στρατιωτικές διοικήσεις των εμπολέμων. Ξεκίνησε αυθόρμητα από ένα σημείο των γαλλοελβετικών συνόρων και απλώθηκε σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, μέχρι τις ακτές της Φλάνδρας.
Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός επίσης ως Μεγάλος Πόλεμος, διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 1918. Αυτό το χρονικό διάστημα ήταν ικανό για να χαθούν 9 εκατομμύρια ζωές.
Ο χάρτης της Ευρώπης άλλαξε ριζικά και οδηγήθηκαν σε κατάρρευση τέσσερις αυτοκρατορίες: η Γερμανική, η Ρωσική, η Οθωμανική και η Αυστροουγγαρία.
Αντιμέτωπα βρέθηκαν τα στρατεύματα της Αντάντ (κυρίως Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία ως τις αρχές του 1918, Ηνωμένες Πολιτείες από το 1917) και των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία). Τη νίκη κατέκτησε η συμμαχία της Αντάντ στην οποία είχε προσχωρήσει και η Ελλάδα.
Ο Μεγάλος Πόλεμος ήταν ο σκληρότερος και φονικότερος απ όσους η ανθρωπότητα είχε ζήσει μέχρι τότε. Εκρυβε οδυνηρές εκπλήξεις ακόμα και γι αυτούς που ήταν ατσαλωμένοι στη φρίκη του πολέμου.
Για παράδειγμα, πριν από τη μάχη του Σομ στη βορειοδυτική Γαλλία οι αξιωματικοί βεβαίωναν τους μαχητές των αγγλικών μονάδων πως θα ήταν εξαιρετικά εύκολη η επιχείρηση. Η προέλαση θα έμοιαζε με περίπατο σε πάρκο και δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους.
Η μάχη ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 1916. Μόνο την πρώτη μέρα της σύγκρουσης οι Βρετανοί, που πολεμούσαν υπό τις διαταγές του στρατηγού σερ Ντάγκλας Χέιγκ, είχαν 60.000 νεκρούς.
Κύριο και αποφασιστικό θέατρο των συγκρούσεων αποτέλεσε το δυτικό μέτωπο. Εκεί τέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας με αυτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Βελγίου και, αργότερα, των ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές έλπιζαν αρχικά σε μια ταχεία προέλαση. Τελικά το δυτικό μέτωπο χαρακτηρίστηκε από τις μακρές σειρές των οχυρωμάτων και τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών. Ο πόλεμος κινήσεων, που είχαν σχεδιάσει οι στρατηγοί κλεισμένοι στα ασφαλή γραφεία των επιτελείων τους, μετατράπηκε σε στατικό πόλεμο χαρακωμάτων.
ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΝΑΨΕ ΤΟ «ΦΙΤΙΛΙ»
Βγήκαν από τα χαρακώματα, αντάλλαξαν ευχές και δώρα και έπαιξαν όλοι μαζί μπάλα
Το επεισόδιο των Χριστουγέννων του 1914 είναι γνωστό περισσότερο ως θρύλος. Ομως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία.
Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι στρατευμένοι της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, που παραμέρισαν τις εντολές των στρατηγών. Βγήκαν από τα χαρακώματα, ευχήθηκαν «Καλά Χριστούγεννα», τραγούδησαν την «Αγια Νύχτα», έπαιξαν ποδόσφαιρο και αντάλλαξαν τα υποτυπώδη δώρα που θα μπορούσαν να έχουν επάνω τους, τσιγάρα, λίγο κρυμμένο κονιάκ και κουμπιά από τις χλαίνες τους.

Ηταν η πιο αυθόρμητη ανακωχή της παγκόσμιας ιστορίας.
Ολα ξεκίνησαν πρόχειρα. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο ήταν το σημείο του μετώπου απ όπου έγινε η αρχή. Γεγονός αποτελεί ότι επεκτάθηκε ταχύτατα, σχεδόν αστραπιαία.
Φαίνεται ότι την πρωτοβουλία πήρε ένας Γερμανός στρατιώτης, που εκτός από τη μητρική του γλώσσα, μιλούσε και αγγλικά. Πρόκειται για τον οπλίτη Μέκελ, όπως αφηγείται σε διασωθείσες επιστολές του ο συστρατιώτης του Κουρτ Τσέμις. Γράφει σχετικά: «Ο στρατιώτης Μέκελ από τον λόχο μου, που για πολλά χρόνια είχε ζήσει στη Βρετανία, φώναξε μιλώντας αγγλικά απευθυνόμενος στο απέναντι εχθρικό χαράκωμα. Γρήγορα άρχισε μια έντονη συζήτηση».
Οι στρατιώτες βγήκαν από τα χαρακώματα. Εσφιξαν τα χέρια και αλληλοευχήθηκαν «Χαρούμενα Χριστούγεννα». Ο καθένας μιλούσε στη γλώσσα του. Ομως εκείνη η ιδιόρρυθμη Βαβέλ δεν χώριζε τους λαούς. Τους ένωνε.
Ηταν παραμονή Χριστουγέννων. Αυτοί οι πρώτοι, η μαγιά της μεγάλης πρωτοβουλίας, συμφώνησαν την επομένη, που ήταν η μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης, να μη χρησιμοποιήσει κανείς το όπλο του. Να μην υπάρξει πυροβολισμός την ώρα που στο σπήλαιο της Βηθλεέμ αντηχεί το «Επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».
Ο Κουρτ Τσέμις συνεχίζει την αφήγησή του: «Στο χαράκωμά μας είχαμε τοποθετήσει ήδη γιορταστικά δεντράκια και κεριά. Μετά την πετυχημένη συνάντησή μας με τους Αγγλους, βάλαμε ακόμα περισσότερα στολίδια. Οι Αγγλοι έδειχναν τη χαρά τους για τα φωταγωγημένα χαρακώματά μας. Φώναζαν, σφύριζαν και χειροκροτούσαν. Εγώ, όπως και οι περισσότεροι, όλη τη νύχτα την πέρασα ξάγρυπνος. Μπορεί να έκανε κρύο, αλλά ήταν υπέροχα».
Ο Τσέμις επέζησε του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Εχασε τη ζωή του περί τα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αιχμάλωτος των συμμάχων.
Ηταν μια μικρή ειρήνη, καθώς ο Μεγάλος Πόλεμος μαίνονταν. Ορισμένοι από εκείνους που έχουν ασχοληθεί με το περιστατικό, υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία μεταξύ των εμπολέμων διευκολύνθηκε επειδή πολλοί Γερμανοί είχαν εργαστεί προπολεμικά στη Βρετανία, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπράιτον, το Μπλάκπουλ. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειές τους βρίσκονταν ακόμα στο νησί.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι από τα χαρακώματα κι άρχισαν να κατευθύνονται προς το μέρος των Αγγλων, που τους αντέγραψαν αυθόρμητα. Χαιρετήθηκαν και άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μη φαντάζεστε τίποτε οργανωμένο. Μια αυτοσχέδια πάνινη μπάλα βρέθηκε και περίπου 50 άτομα άρχισαν να αλλάζουν πάσες ή μάλλον να κλωτσούν.
Το ποδόσφαιρο ήταν αναπόσπαστο τμήμα της χριστουγεννιάτικης γιορτής. Τη θέση της μπάλας είχαν πάρει αλλού ένα τενεκεδάκι, αλλού ένας κάλυκας, αλλού κάλτσες δεμένες στρογγυλά.
Γίνεται λόγος και για έναν Βρετανό στρατιώτη, που αξιοποίησε εμπορικά την κατάσταση, όντας επιχειρηματικό πνεύμα.
Ως πολίτης ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα. Ετσι, βλέποντας γύρω του τόσα ακούρευτα κεφάλια έστησε στην «ουδέτερη ζώνη» ένα μικρό κομμωτήριο εκ των ενόντων. Αδιαφορούσε για την εθνικότητα του πελάτη του. Απλώς χρέωνε δύο τσιγάρα το κάθε κούρεμα.
Παραφωνία σ' όλο αυτό το τρελό πανηγύρι αποτέλεσαν ένας Βρετανός ταγματάρχης και ένας Αυστριακός δεκανέας.
Ο Βρετανός ταγματάρχης παρατηρούσε τους στρατιώτες λέγοντας ότι «τον Γερμανό δεν πρέπει να τον κάνεις φίλο, αλλά να τον σκοτώνεις». Διέταζε μάταια τους πάντες να επιστρέψουν στις θέσεις μάχης. Το όνομά του δεν έγινε γνωστό.
Ο Αυστριακός δεκανέας τόνιζε πως «τέτοιες συνεννοήσεις θα έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά». Μερικά χρόνια αργότερα ο δεκανέας αυτός θα αποκτούσε τεράστια φήμη. Το όνομά του ήταν Αδόλφος Χίτλερ.
Η ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 απλώθηκε σε όλο το μήκος των 800 χιλιομέτρων του δυτικού μετώπου. Υπολογίζεται ότι αγκάλιασε κάπου ένα εκατομμύριο φαντάρους.
Την ιστορία αυτή αφηγήθηκε στην ταινία "Καλά Χριστούγεννα" ο γάλλος σκηνοθέτης Κριστιάν Καριόν.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πώς σας φάνηκε η θεματική ενότητα "Τα φύλα στη Λογοτεχνία";

Η θεματική ενότητα "Τα φύλα στη Λογοτεχνία" βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Μετά τις διακοπές θα ξεκινήσουμε τη δεύτερη ενότητα. Η εμπειρία από τη διδασκαλία της ενότητας ήταν καλή. Τα παιδιά κινητοποιήθηκαν και ενδιαφέρθηκαν περισσότερο, ανέπτυξαν λόγο και θέσεις, φαντάστηκαν πως ζουν την ιστορία ή ένα διαφορετικό μέλλον για τη Ρήνη και τον Αντρέα (άλλο τα αγόρια, άλλο τα κορίτσια).
Για μένα ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλαγή και διδακτική περιπέτεια, αλλά και αρκετά απαιτητική. Αυτό μάλλον ισχύει και για πολλούς άλλους, αν κρίνω και από την ανταπόκριση της ανάρτησης, της σχετικής με το σχέδιο διδασκαλίας. Πολύ θα ήθελα να ανταλλάξουμε σχόλια και γνώμες, τι δούλεψε και τι όχι, τι θα άξιζε να ξαναγίνει και τι όχι. Ελπίζω να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα για ανταλλαγή απόψεων.!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η αλαζονεία των "ελεύθερων" ανθρώπων

Αντιγράφω από τη συνέντευξη του σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιου στη Ματούλα Κουστένη, που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 11 Δεκεμβρίου 2011 με αφορμή τον "χορό μεταμφιεσμένων" του Βέρντι που ανεβαίνει από τη Λυρική Σκηνή:


"Ερ: Το συγκεκριμένο έργο είχε στην εποχή του λογοκριθεί. Σήμερα τα λύσαμε αυτά τα θέματα;
Απ: Όχι βέβαια. Κακώς πιστεύουν κάποιοι ότι οι "προηγμένες" κοινωνίες ξεμπέρδεψαν. Ελλείψει ουσιαστικού αυτοελέγχου, φτάσαμε στην ασυδοσία της παραπληροφόρησης, της διαπλοκής, του καταναλωτισμού και της κακογουστιάς. Ξέρετε, είναι στιγμές που η αλαζονεία κάποιων "ελεύθερων ανθρώπων" με τρομάζει. Στιγμές που η υπεροψία του "ανοιχτόμυαλου πολιτισμού" μας με κάνει να νοσταλγώ την ταπεινοφροσύνη κάποιας παλιάς "στενομυαλιάς". Είναι στιγμές που η υπέρμετρη λατρεία μίας "ανίερης ανεξιθρησκίας" μού φαίνεται πιο επικίνδυνη από κάθε λατρευτική εκδήλωση οποιασδήποτε θρησκείας"



Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ

Tο Βραβείο Αναγνωστών 2011 απονέμεται στο βιβλίο «Aνεμώλια» του Ισίδωρου Ζουργού (Εκδόσεις Πατάκη). Είναι το μυθιστόρημα που υποστήριξαν ένθερμα τόσο οι 40 Λέσχες Ανάγνωσης ανά την Ελλάδα, που συμμετείχαν φέτος, όσο και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που έλαβε μέρος στη φετινή ψηφοφορία (2.569 ψήφοι).
Το μυθιστόρημα «Ανεμώλια» αποτελεί το έκτο βιβλίο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα (γεν. 1964). Πρόκειται για ένα οδοιπορικό πέντε φίλων με ιστιοπλοϊκό σκάφος, οι οποίοι αναζητούν τη διάσταση της πραγματικότητας μέσα από το βλέμμα των 45 χρόνων τους, τη συναισθηματική αναμόχλευση που τους δημιουργεί το παρελθόν, την επιθυμία της χαράς σήμερα και τη ζεστασιά της συντροφικότητας.
Στην «κούρσα» της τελικής βαθμολογίας τερμάτισαν επίσης: δεύτερο το βιβλίο «Τα σακιά» της Ιωάννας Καρυστιάνη (Εκδόσεις Καστανιώτη) και τρίτο το βιβλίο «Για μια χούφτα βινύλια» της Χίλντας Παπαδημητρίου (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
         

Με το Βραβείο Αναγνωστών έχουν τιμηθεί τα βιβλία: -το 2010 «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου, -το 2009 «Ιμαρέτ», του Γιάννη Καλπούζου, -το 2008 «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά, -το 2007 «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου, -το 2006 «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη, -το 2005 «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου.

Καλλιεργημένοι διδάσκοντες

Ένα παλαιότερο αλλά πάντα επίκαιρο άρθρο για την ανάγκη της καλλιέργειας των διδασκόντων, που δεν αρκούνται στο να αναπαράγουν το σχολικό βιβλίο, που δεν βαριούνται να αλλάξουν μεθόδους και υλικό, που δε στοχεύουν μόνο στην επιτυχία στις εξετάσεις (το ένα δεν αποκλείει, άλλωστε, το άλλο).



Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΕΡΓ. ΜΠΕΛΛΕ Συγγραφέα-Πανεπιστημιακού chbelles@gmail.com

Βιώνουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που η πολιτική του, αλά ελληνικά, δεν αποτελεί εθνική στρατηγική αλλά ταξική, κομματική, που διαφοροποιείται από κόμμα σε κόμμα, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ακόμα -και όχι λίγες φορές- από υπουργό σε υπουργό!

Αφορά την παθογένεια του πολιτικού συστήματος, όπου όλοι έχουμε ταυτίσει την πολιτική με το κράτος, την εκάστοτε κυβέρνηση, το κόμμα.

Αποκλεισμένοι αριστοτεχνικά από τη συμμετοχή μας στο πολιτικό σύστημα και δεμένοι πισθάγκωνα με ποικιλώνυμες αλυσίδες (νόμους, θεσμούς, συστημικά θέσφατα, φόβους, διλήμματα, τερτίπια κ.λπ.) παρακολουθούμε σχεδόν άπραγοι «έργα και ημέρες» του πολιτικού προσωπικού και, κατά νόμον και έθος, καλούμεθα ανά τέσσερα έτη, «εκλογικώ δικαίω», να γίνουμε συνένοχοι και συνυπεύθυνοι σε μια «παράσταση» που παίζεται για μας, χωρίς εμάς, με ό,τι τούτο σημαίνει.

Καλός είναι -σύμφωνα με τον χαλκέντερο καθηγητή Χρίστο Τσολάκη- ο δάσκαλος εκείνος που διδάσκει στον μαθητή: πώς να «μαθαίνει» ουσιαστικά κι όχι να παπαγαλίζει, να σερβίρει μασημένη τροφή (η Ιστορία, για παράδειγμα, βασικός πυλώνας της παιδείας, αποτελεί το πλέον απεχθές, λόγω παπαγαλίας, μάθημα)· πώς να «δημιουργεί» (η δημιουργικότητα αποτελεί βασικό θεμέλιο λίθο δόμησης ενός σχολείου)· πώς να «χαίρεται τη δημιουργία» του (ο νεοέλληνας δεν χαίρεται, δεν απολαμβάνει τη δημιουργία του αλλά την αργία του)· πώς, τέλος, να «συνδημιουργεί». Και, όλα αυτά σεβόμενος τους «προγόνους». Και όταν λέμε προγόνους, εννοούμε τη φύση, την παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία, τις πηγές, τους μύθους, τα παραμύθια. Αυτά που εν συντομία αποκαλούμε ανθρώπινες ρίζες.

Αν κάποιος γνωρίζει καλά μαθηματικά, φυσική, χημεία, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και καλός καθηγητής. Και τούτο είναι πολύ κακό, γιατί έχει να κάνει με παιδιά, με άγουρες, ακατέργαστες, ασπαίρουσες ψυχές. Και εδώ η ευθύνη βαρύνει και πάλι, κυρίως, την πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο και έχει να κάνει με την ποιότητα, την ουσία, τον προσανατολισμό, τη σκοπιμότητα της επιμόρφωσης που προσφέρει στους παραπάνω καθηγητές.

Βιώνουμε το τραγελαφικό φαινόμενο να επιμορφώνουμε, χάριν παραδείγματος, τον μαθηματικό να γίνει καλύτερος στα μαθηματικά -του μαθαίνουμε, δηλαδή, πράγματα πάνω στην επιστήμη του- πράγματα, σίγουρα, έξω από τον ρόλο και τον στόχο της επιμόρφωσης. Αντί να του μαθαίνουμε, δηλαδή, να αγαπήσει το λειτούργημά του, να χαίρεται το καινούριο, να αποκτήσει συνείδηση της ευθύνης και της αποστολής του ως πολίτη, και προπαντός ως δασκάλου, ο οποίος -εκών άκων- διδάσκει, διαπαιδαγωγεί, αποτελεί πρότυπο. Να μάθει πως δεν μπορεί, δεν του επιτρέπεται, να υποτιμά νοημοσύνες, να κάνει κατάχρηση «εξουσίας» (έκφραση βαθιάς ανθρώπινης παρόρμησης) ή να διεξάγει «αντικαπνιστικό αγώνα», με το τσιγάρο στο στόμα! Να εμπεδώσει πως η διδασκαλία είναι, κυρίως, δημιουργία, επικοινωνία (δάσκαλος-μαθητής) και πως, όταν διδάσκει, βρίσκεται «επί ξυρού ακμής», αφού το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσεις τα καθαρά μάτια των μαθητών και να περάσεις αλώβητος απ' την αλάνθαστη κρησάρα τους, το αισθητήριο τους. Να γνωρίζει, βαθιά μέσα του, πως το πνεύμα του παιδιού για να αποδώσει χρειάζεται τάξη, πειθαρχία, εργατικότητα (έννοιες που δεν εγγίζουν όρια συστημικού αυταρχισμού και χειραγώγησης) και πως αναγκαία και απαραίτητη θρυαλλίδα, για να πάρουν τα μυαλά του φωτιά, δεν είναι άλλη από την αμφισβήτηση, την αμφιβολία, τη διαφωνία, την περιέργεια, την υποψία, την ανησυχία, ακόμα κι αυτή την άρνηση.

Δεν θα υπάρξει, για τον επιμορφωνόμενο δάσκαλο δρόμος, δεν θα υπάρξει οδός, για επιστροφή «οίκαδε», αν δεν ποτίσει τα μύχια της ψυχής με το νάμα των παρακαταθηκών των μεγάλων σκαπανέων της εκπαίδευσης, αν δεν τα φωτίσει με το πρωτοπόρο, ριζοσπαστικό, ζείδωρο, αΐδιο φως τους. Ας απολαύσουμε το άρωμα, το χρώμα, τον πηλό, που ο πρωτομάστορας και τελευταίος των Μοϊκανών, μεγάλος δάσκαλος, Χρίστος Τσολάκης, πλάθει τον «ιδανικό δάσκαλό» του: «Τρεις οι κύριες ιδιότητες του Δασκάλου. Να ξέρει το γνωστικό αντικείμενο, να διαθέτει παιδεία (κουλτούρα, καλλιέργεια), να αγαπά τα παιδιά. Αν αγαπά τα παιδιά και έχει παιδεία, ακόμα και κανένα παιδαγωγικό βιβλίο να μην έχει διαβάσει, θα κάνει "δουλειά"». Και, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο της αγάπης, δεν παραλείπει να μας υπενθυμίσει, εύστοχα, πως και ο Παμμέγιστος Δάσκαλος, ο Χριστός, στην αγάπη στήριζε, κυρίως, τη διδασκαλία του. «Είναι αμαρτία να λειτουργείς χωρίς αγάπη στον έρωτα, τη δουλειά, τη ζωή την ίδια» υποστηρίζει ο εξίσου μεγάλος, χαλκέντερος δάσκαλος, ο Μανώλης Κριαράς.

ΥΓ.: Αλλο παιδεία, άλλο εκπαίδευση. Η παιδεία είναι ο καρπός της εκπαίδευσης, είναι η πνευματική και ηθική αγωγή. Η παιδεία δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των εγγραμμάτων. Αναρίθμητοι οι χωρίς παιδεία «εγγράμματοι».

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Επικήδειος για την Κοινή Λογική!



 Σήμερα πενθούμε το θάνατο μιας αγαπημένης παλιάς φίλης,
 της Κοινής Λογικής, η οποία μας συντρόφευε για πολλά χρόνια.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ηλικία της,
αφού το μητρώο γέννησής της έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις.
Θα τη θυμόμαστε ως κάποια που μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα όπως αυτά:

  -Έχε την κοινή λογική να προστατεύεσαι. 
   -Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη,
και...
  -Ίσως ήταν δικό μου το φταίξιμο.

  Η Κοινή Λογική έζησε σύμφωνα με απλές, συνετές οικονομικές πολιτικές, όπως: 
Μην ξοδεύετε περισσότερα απ' αυτά που κερδίζετε,
και... αξιόπιστες στρατηγικές, όπως: 
Υπεύθυνοι είναι οι ενήλικες και όχι τα παιδιά.

 Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία όταν τέθηκαν
 σε ισχύ καλοπροαίρετοι αλλά αυταρχικοί κανονισμοί.

Αναφορές για ένα 6χρονο αγόρι που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή φίλησε  μια συμμαθήτριά του,
για έναν δάσκαλο που απολύθηκε
επειδή επέπληξε έναν απείθαρχο μαθητή,
απλώς επιδείνωσαν την κατάστασή της.

 Η Κοινή Λογική έχασε έδαφος
όταν γονείς επιτέθηκαν σε  δασκάλους
επειδή έκαναν τη δουλειά που οι ίδιοι δεν είχαν καταφέρει να  κάνουν
αναφορικά με την πειθάρχηση των ανυπάκουων παιδιών τους.

 Η υγεία της επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο
όταν τα σχολεία  υποχρεώθηκαν να παίρνουν τη γονική συναίνεση για να βάλουν αντηλιακό ή
 να δώσουν μια ασπιρίνη σ' ένα μαθητή
αλλά δεν μπορούσαν να ενημερώσουν  τους γονείς όταν μια μαθήτρια έμενε έγκυος.

 
Η Κοινή Λογική έχασε τη θέληση για ζωή
όταν οι εκκλησίες  έγιναν επιχειρήσεις
και οι εγκληματίες τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης  από τα θύματά τους.

 Η Κοινή Λογική δεν κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι,
 όχι μόνο δεν μπορούσες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου
από ένα  διαρρήκτη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι,
αλλά ο διαρρήκτης μπορούσε και
 να σε μηνύσει για βιαιοπραγία.


 Πριν από το θάνατο της Κοινής Λογικής είχε προηγηθεί ο
 θάνατος των γονιών της,
της Αλήθειας και της Εμπιστοσύνης,
της συζύγου Σύνεσης και
των παιδιών της Ευθύνης και Λογικής.

 Έχουν επιζήσει τα 4 ετεροθαλή αδέλφια της:

 Ξέρω τα Δικαιώματά μου
 Το Θέλω τώρα
 Κάποιος άλλος φταίει
 Είμαι θύμα

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Το τραγούδι του μήνα: Ave Maria από τον Andrea Bocelli


Η διδασκαλία της ιστορίας σε διαφορετικές εποχές, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Παρακολούθησα χθες 30 Νοεμβρίου την εκδήλωση "Η διδασκαλία της ιστορίας σε διαφορετικές εποχές" που εντάσσεται στο γενικότερο κύκλο "Η αφήγηση της Ιστορίας και η διδασκαλία της ως ιστορικά φαινόμενα" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Πρώτη  μίλησε η Corine Defrance, ιστορικός/ ερευνήτρια στο γαλλικό κέντρο επιστημονικής έρευνας, και αναφέρθηκε στο κοινό γαλλογερμανικό σχολικό βιβλίο ιστορίας που εκδόθηκε σε τρεις τόμους το 2006, το 2008 και το 2011 καλύπτοντας όλη την περίοδο από την Αρχαιότητα ως σήμερα και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πολιτική επιλογή που ξεκίνησε, αρχικά, ως ιδέα της γαλλογερμανικής βουλής των εφήβων, αλλά εντάσσεται σε μία γενικότερη κίνηση σύγκλισης ιστορικών και εκπαιδευτικών υπό την αιγίδα και της πολιτείας. Η συγγραφή, βέβαια, ήταν κάπως πιο εύκολη από τη διδασκαλία του βιβλίου, αφού, προσπαθώντας να συνδυάσουν τις μεθόδους διδασκαλίας και τις απαιτήσεις των εξετάσεων τόσο της Γαλλίας όσο και των 16 κρατιδίων της Γερμανίας, δημιούργησαν ένα εγχειρίδιο που δεν είναι δυνατόν να απαντά απόλυτα στις απαιτήσεις του κάθε συστήματος, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να διστάζουν να το επιλέξουν ανάμεσα στα άλλα. Η εισήγησή της κατέδειξε αφενός το πρόβλημα της ύλης των σχολικών βιβλίων που χρησιμοποιούνται σε σχολικές εξετασεις (δυστυχώς δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα!) αλλά μας έκανε να ζηλέψουμε άλλη μια φορά το περιεχόμενο των γαλλικών, κυρίως βιβλίων που δεν περιορίζονται στην ιστορική αφήγηση και την παράθεση πηγών, κειμενικών και εικονιστικών, αλλά παρέχουν και υλικό που αφορά τη μέθοδο επεξεργασίας και απάντησης στα ζητούμενα.
Δεύτερος μίλησε ο Γιώργος Κόκκινος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα "Μνήμη Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εκπαίδευση" στη Γερμανία όπου η ανάπτυξη του θέματος πήρε αρχικά δύο μορφές: είτε της "συγκάλυψης" είτε της ενδελεχούς διερεύνησης. Σήμερα υπάρχει ένα πλαίσιο συναίνεσης για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος που εντοπίζεται σε τρεις άξονες: α) το Ολοκαύτωμα είναι ένα μοναδικά αποτρόπαιο γεγονός β) η αστόχαστη λήθη και η ιστορική αμνησία υπονομεύουν την υπόσταση της γερμανικής δημοκρατίας και γ) το Ολοκαύτωμα πρέπει να έχει κεντρική θέση στη διδασκαλία.
Ο Κώστας Αγγελάκος, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μίλησε για τη "μη" διδασκαλία της ιστορίας στην ελληνική εκπαίδευση διαπιστώνοντας την κατάσταση που ζούμε στις σχολικές τάξεις.
Τέλος, ο Αναστάσιος - Ιωάννης Μεταξάς , ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, αναφέρθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις που πρέπει να έχει η εξέταση των ιστορικών φαινομένων "υπονομεύοντας τη μονομέρεια".
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που τόνισε ότι τα σχολικά βιβλία πρέπει να περιέχουν την κοινά αποδεκτή επιστημονική ιστορία.
Ενδιαφέρουσες ήταν γενικά όλες οι εισηγήσεις. Ωστόσο, παρέμεινε χωρίς προσέγγιση και χωρίς λύση το ζητούμενο: Πώς θα βελτιωθεί η διδασκαλία της ιστορίας στο ελληνικό σχολείο; Όλοι οι Έλληνες εισηγητές παρέμειναν στις διαπιστώσεις της πραγματικότητας, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο τι πρέπει να γίνει. Και από αυτή την άποψη δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα. Αν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την ιστορία και τη διδακτική της δεν έχουν να προτείνουν έστω μία βάση προς συζήτηση (απέχουν τόσο πολύ από το να συμφωνήσουν) δεν μπορούμε να ελπίζουμε παρά στη φιλοτιμία και στην αγάπη όσων διδασκόντων έχουν το μεράκι να κάνουν κάτι το διαφορετικό, να αποκλίνουν από το ένα και μοναδικό σχολικό βιβλίο και να προκαλέσουν τα παιδιά να σκεφτούν.



Ποια είναι η ελληνική ταυτότητα σήμερα;

Διαβάστε την άποψη 8 σημαντικών ανθρώπων στο  Αφιέρωμα στην ελληνική ταυτότητα .