Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μα πώς τα καταφέρνει!

Στις 22 Σεπτεμβρίου βγήκε στις αίθουσες η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Allison Pearson "I don't know how she does it" με τον τίτλο "Μα πώς τα καταφέρνει;!", στην οποία πρωταγωνιστεί η Sarah Jessica Parker. Πρόκειται για ένα βιβλίο που είχε εκδοθεί το 2003 στην Αγγλία και αφορά μία εργαζόμενη μητέρα σε θέση ευθύνης μιας οικονομικής εταιρείας στο City του Λονδίνου, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει σαν "ζογκλέρ" την καριέρα της με την ανατροφή των δύο παιδιών της. Οι σκηνές που περιγράφονται τόσο στο βιβλίο όσο και στην ταινία είναι τόσο οικείες για τις εργαζόμενες μητέρες, που δεν μπορείς παρά να ταυτιστείς με την ηρωίδα: η ανεπιτυχής προσπάθεια να μην απογοητεύσεις κανέναν, οι υποσχέσεις που δύσκολα τηρούνται και οι διαρκώς παρούσες τύψεις για όλους και για όλα. Α!... και οι ατελείωτες λίστες, που πολλές φορές γίνονται στη μέση μιας άγρυπνης νύχτας.
Βέβαια, βιβλίο και ταινία έχουν κάποιες διαφορές, όπως ο τόπος στον οποίο εξελίσσεται η ιστορία, αλλά κυρίως το τέλος. Ενώ στο βιβλίο η ηρωίδα αποφασίζει να αφήσει τη δουλειά της και να κάνει αυτό που το 2003 ήταν και λίγο της μόδας στην Αγγλία, το περίφημο "downshifting", ίσως το 2011 κρίθηκε ότι είναι προτιμότερη η εκδοχή της παραμονής στην εργασία αρνούμενη τις υπερβολικές απαιτήσεις του προϊσταμένου της που απαιτούσε να είναι διαρκώς διαθέσιμη και κυρίως τα σαββατοκύριακα.Γιατί, όπως λέει στην ταινία η πρωταγωνίστρια, "εγώ χωρίς τη δουλειά μου δεν είμαι εγώ, αλλά και χωρίς την οικογένειά μου είμαι τίποτα".
Μπορεί ούτε ως βιβλίο ούτε ως ταινία να μην διεκδικεί θέση στα αριστουργήματα, είναι όμως τόσο ανακουφιστικό για την κάθε εργαζόμενη μητέρα να νιώσει ότι ανήκει σε μια στρατιά "αγωνιστριών"   που βιώνουν τον "πόλεμο" της καθημερινότητας.



Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Η αφήγηση της Ιστορίας και η διδασκαλία της ως ιστορικά φαινόμενα
Κύκλος Β΄
Νοέμβριος 2011 - Φεβρουάριος 2012
Ο Κύκλος Η αφήγηση της Ιστορίας και η διδασκαλία της ως ιστορικά φαινόμενα φιλοδοξεί να αναδείξει κρίσιμα ζητήματα όπως η διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης μέσα από την αντιμετώπιση του μαθήματος της Ιστορίας στο σχολείο και μέσα από τη δημόσια συζήτηση για θέματα ιστορίας, ή το ζήτημα της διάστασης που συχνά παρατηρείται ανάμεσα στην Ιστορία των ειδικών ιστορικών και την «επίσημη» σχολική εκδοχή της ιστορίας αλλά και τη δημόσια ιστορία γενικότερα. Ακόμα, το πώς πολιτικοί στόχοι και γενικότερες κοινωνικές τάσεις μιας εποχής επηρεάζουν τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας.
Θα διερευνηθούν ειδικότερα ζητήματα όπως η διδασκαλία της ιστορίας ανά τις εποχές, τα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας που κατά καιρούς κόπηκαν λόγω αντιδράσεων, ιδεολογικών και άλλων αντιπαραθέσεων, καθώς επίσης το κατά πόσον διδάσκεται και με ποιον τρόπο στο σχολείο η πολύ πρόσφατη, μεταπολεμική ιστορία. Τέλος, θα συζητηθούν το θέμα της πρόσληψης στη σχολική και τη δημόσια ιστορία του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων αλλά και οι αθέατες πτυχές της ιστορίας του πιο σημαντικού ελληνικού μνημείου, της Ακρόπολης των Αθηνών.
Κύκλος εκδηλώσεων

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αξιολόγηση των πρότυπων - πειραματικών

Απογοήτευσαν τα Πειραματικά
Μόνο 9 από τα 53 που προκρίθηκαν στο νέο καθεστώς
πέρασαν τη βάση στην αξιολόγηση
Του Αποστολου Λακασα
«Πάτωσαν» τα ελληνικά πειραματικά σχολεία. Στην αξιολόγηση που έγινε για να προκριθούν τα 53 σχολεία που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς Πρότυπων και Πειραματικών, μόνο τα 9 στα 76 ξεπέρασαν τη βάση των 50 μονάδων. Εκτός των 9, τα υπόλοιπα 44 προκρίθηκαν για να καλυφθούν οι θέσεις, με το τελευταίο προκριθέν σχολείο να συγκεντρώνει 16,98 μόρια με άριστα το 100!
«Στην παρατήρησή σας ότι τα αποτελέσματα είναι μέτρια, θα έχει αξία να αναλογιστούμε ότι αυτές οι επιδόσεις είναι ένα μέτρο για την κατάσταση στα υπόλοιπα σχολεία, έστω κι αν υπάρχουν εξαιρέσεις», τόνισε χθες στην «Κ» ο κ. Γιάννης Αντωνίου, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Μάλιστα, η αξιολόγηση έδειξε ότι τα πειραματικά σχολεία πάσχουν κυρίως στις καινοτόμες δράσεις. Ενα ακόμη συμπέρασμα από τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, είναι το ηχηρό πλήγμα που δέχθηκαν σχολεία που κατατάσσονται μεταξύ της ελίτ της ελληνικής εγκύκλιας εκπαίδευσης. Δεν έπιασαν τη βάση, ενώ είδαν και την... πλάτη «άσημων» σχολείων. «Πρόκειται για την εκδίκηση των πληβείων», σχολίαζαν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, κάνοντας λόγο ακόμη και για απροθυμία γνωστών πειραματικών σχολείων να αξιολογηθούν...
Ειδικότερα, αίτηση για να υπαχθούν στο νέο καθεστώς προτύπων πειραματικών σχολείων (όπως περιγράφεται στον νόμο 3966/2011), υπέβαλαν 36 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, 22 γυμνάσια και 18 γενικά λύκεια. Δικαίωμα υποβολής αίτησης είχαν τα πειραματικά σχολεία των πανεπιστημίων, καθώς και σχολεία που λειτουργούν ή έχουν λειτουργήσει ως πρότυπα ή πειραματικά. Τα 76 σχολεία, που υπέβαλαν αίτηση, αξιολογήθηκαν για να καταλάβουν τις 45 «θέσεις», οι οποίες είχαν οριστεί ότι θα δοθούν -ανά 15- στα τρία εκπαιδευτικά επίπεδα (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια). Επίσης, ορίστηκαν ως πρότυπα πειραματικά 4 νηπιαγωγεία και 4 ολιγοθέσια δημοτικά. Συνολικά, 53 σχολεία θα λειτουργήσουν υπό το νέο καθεστώς. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε τέσσερα κριτήρια:
- Τα τυπικά προσόντα των εκπαιδευτικών (δηλαδή, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι και τα διδακτορικά). Το άριστα ήταν 15 μονάδες.
- Η συγγραφική ερευνητική δραστηριότητα των εκπαιδευτικών του σχολείου, με άριστα τις 15 μονάδες.
- Οι δημιουργικές, καινοτόμες δραστηριότητες και η κοινωνική προσφορά του σχολείου κατά την τελευταία πενταετία, με άριστα τις 30 μονάδες.
- Η εμπειρία του σχολείου από την πρακτική άσκηση των φοιτητών Παιδαγωγικών Σχολών, τη συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες σε συνεργασία με ΑΕΙ, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών (άριστα 20 μονάδες).
- Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, με άριστα τις 10 μονάδες.
- Η υλικοτεχνική υποδομή, με άριστα τις 10 μονάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα σχολεία είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες μονάδων στο δεύτερο κριτήριο, δηλαδή την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων. «Η λειτουργία των πρότυπων πειραματικών σχολείων προάγει την εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη και την ενδεδειγμένη λειτουργία κάθε σχολικής τάξης. Προωθεί τη δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους, που έχουμε θέσει ως κύριο στόχο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για την προσπάθεια που κάνει η ηγεσία του υπουργείου, η ελληνική εκπαίδευση να αλλάξει σελίδα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , 26.10.2011

Ζητούμενο επιτακτικό η εκπαιδευτική καινοτομία, που θα επιτευχθεί μόνο με αλλαγή της διδακτικής μας νοοτροπίας. Δάσκαλοι σε εγρήγορση!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο διδασκαλίας της θεματικής ενότητας "Τα φύλα στη Λογοτεχνία"

Αναζητώντας υλικό και ιδέες για τον προγραμματισμό της διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στην Α΄ Λυκείου σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών συνάντησα την πρόταση διδασκαλίας των συναδέλφων Δημήτρη Χριστόπουλου και Ε. Πατσιατζή  http://www.scribd.com/fullscreen/66961907?access_key=key-1zh33jb1hd3nclq8q1so  
την οποία επεξεργάστηκα προκειμένου να την εφαρμόσω στη δική μου τάξη. Ελπίζω η προσπάθεια να πετύχει γιατί το νέο πρόγραμμα, νομίζω, δίνει μια άλλη οπτική στη λογοτεχνία που αξίζει να δοκιμάσουμε.




Α΄ φάση Πριν την ανάγνωση
Όροι και ορισμοί – η ιστορικότητα των ηλικιών και των κοινωνικών ρόλων. Χρησιμοποίησα υλικό από το σχολικό βιβλίο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ'  Γυμνασίου, άρθρα για τη θέση της γυναίκας σε διάφορες εποχές από το περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?sel=117
και άλλα άρθρα από τον τύπο για τη σχέση μητέρας- κόρης και μητέρας-γιου.


Β΄ φάση Ανάγνωση
  Ορίζονται τα υποθέματα κάθε ομάδας
1η ομάδα: Γυναίκες σε παραδοσιακούς ρόλους
2η ομάδα:  Πατριαρχική οικογένεια
3η ομάδα : Προίκα
4η ομάδα: Μητρική αγάπη
5η ομάδα: Η δύναμη της αγάπης
 Κάθε μαθητής θα αναλάβει μια μικρή ατομική εργασία και θα συμμετάσχει στην εκπόνηση της τελικής εργασίας της ομάδας του. Οι ομάδες αποτελούνται από διαφορετικό αριθμό μαθητών ανάλογα με την έκταση του κειμένου και της τελικής εργασίας.

Θέμα 1 Γυναίκες σε παραδοσιακούς ρόλους Παπαδιαμάντης, Φόνισσα
  1. Οι νατουραλιστές συγγραφείς φροντίζουν να τεκμηριώνουν όσα διαδραματίζονται στα έργα τους, δίνοντας αυθεντικές και ακριβείς λεπτομέρειες. Σε ποια σημεία του κειμένου φαίνεται ότι ο Παπαδιαμάντης ακολουθεί αυτή τη βασική αρχή του νατουραλισμού;
  2. Να σκιαγραφήσετε τον ψυχικό κόσμο της Φραγκογιαννούς και να αναφερθείτε στους λόγους που την οδήγησαν στο έγκλημα.
  3. Η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού αποτελεί στόχο του νατουραλισμού. Ποια λαογραφικά στοιχεία διακρίνετε στο κείμενο;
  4. Ο Παπαδιαμάντης έδωσε στη Φόνισσα τον υπότιτλο “κοινωνικόν μυθιστόρημα”. Ποια είναι η κοινωνική διάσταση της νουβέλας;
  5. Θα χαρακτηρίζατε το τέλος της Φραγκογιαννούς ως απόδοση δικαιοσύνης;
  6. Στη «Φόνισσα» ο Παπαδιαμάντης αναδεικνύεται σε ικανότατο ηθογράφο και βαθύ ανατόμο της ανθρώπινης ψυχής. Ποια τα ηθογραφικά και τα ψυχογραφικά στοιχεία του κειμένου;
  7. Η Φραγκογιαννού, από τη μια πλευρά, πίστευε στο Θεό και, από την άλλη, διέπραττε εγκλήματα. Σε ποια σημεία του κειμένου φαίνεται η θρησκευτικότητα της Φραγκογιαννούς και πώς εξηγείτε από τα συμφραζόμενα του  κειμένου αυτή την αντινομία ανάμεσα στη θρησκευτική πίστη και το έγκλημα;

Θέμα 2 Πατριαρχική οικογένεια Του νεκρού αδελφού
  1. Έχει υποστηριχθεί ότι ο µύθος του τραγουδιού «Του Νεκρού Αδελφού» συνδέεται µε τα γνωστά από την αρχαία µυθολογία για την επάνοδο του Άδωνη στη γη ή για την ιστορία της Δήµητρας και της κόρης. Να βρείτε, να καταγράψετε, να παρουσιάσετε στην τάξη αυτούς τους µύθους και να υποστηρίξετε την άποψή σας σχετικά µε το βαθµό σύνδεσής τους µε το τραγούδι «Του Νεκρού Αδελφού».
  2. Ποιες είναι οι οικογενειακές σχέσεις που διαγράφονται στο ποίημα;

Θέμα 3 Η προίκα Κ. Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα
  1. Το έργο του Θεοτόκη ανήκει στα πλαίσια της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Να αναφέρετε τα βασικά χαρακτηριστικά της σχολής αυτής και να τα αναγνωρίσετε στο κείμενο.
  2. Η Ρήνη χαρακτηρίζεται ως περίπτωση γυναίκας που απελευθερώνεται από τις προκαταλήψεις της εποχής της. Σε ποιες κυρίαρχες αντιλήψεις αντιστέκεται;
  3. Ο Κ. Θεοτόκης θεωρείται ο βασικός εκπρόσωπος του κοινωνικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. Για ποιους λόγους θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε “κοινωνικό” αυτό το έργο του Θεοτόκη;
  4. Να σχολιάσετε την ψυχογραφική ικανότητα του συγγραφέα στο αφήγημα αυτό και να περιγράψετε τη Ρήνη με βάση τα στοιχεία που δίνει γι’ αυτήν το κείμενο
  5. Για ποιους λόγους κατακρίνει ο Κ. Θεοτόκης το πολιτικό σύστημα της εποχής του; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία αναφέρονται στο πεζογράφημα;
  6. Η υπόληψη της τιμής και η αξία του χρήματος επηρεάζουν ιδιαίτερα την πλοκή του μυθιστορήματος και τη στάση των ηρώων. Να σχολιάσετε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό και να εκφράσετε την προσωπική σας άποψη.
  7. Πιστεύετε ότι οι ήρωες του Θεοτόκη είναι τα μοιραία, ανεύθυνα θύματα ενός κοινωνικού συστήματος που βασίζεται στην αδικία ή έχουν και προσωπική ευθύνη;

Θέμα 4 Η μητρική αγάπη Β. Θεοδώρου, Εγκώμιο
  1. Το ποίημα ανήκει στο λογοτεχνικό περιβάλλον της Α’ Μεταπολεμικής Γενιάς. Να βρείτε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τους βασικούς εκπροσώπους της.
  2. Η ποιήτρια θεωρεί τη μητέρα της ισάξια των ηρώων. Γιατί;
Του νεκρού αδελφού
  1. Ποια είναι η ιδιαίτερη σχέση της μάνας με την Αρετή;

Θέμα 5 Η δύναμη του έρωτα Μαρία Πολυδούρη, Κοντά σου
  1. Αφού συγκεντρώσετε τα βιογραφικά στοιχεία της Πολυδούρη να συντάξετε το δικό σας κείμενο σχετικά με τη ζωή της ποιήτριας. Σε πόσες και ποιες ποιητικές συλλογές διαιρείται το έργο της; Μπορείτε να εξηγήσετε την ονομασία της κάθε συλλογής; Ποια άλλα σωζόμενα κείμενα συμπληρώνουν το συγγραφικό έργο της ποιήτριας;
  2. Η ποίηση της Πολυδούρη είναι επηρεασμένη από τον νεοσυμβολισμό. Να βρείτε πληροφορίες για το λογοτεχνικό αυτό ρεύμα.
  3. Ποιες αρνητικές καταστάσεις μεταβάλλονται στο αντίθετό τους με την παρουσία του αγαπημένου προσώπου στο συγκεκριμένο ποίημα;
  4. Ο Κώστας Στεργιόπουλος (καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός και λογοτέχνης) υποστηρίζει ότι η Πολυδούρη κινείται ολόκληρη στην περιοχή του συναισθήματος και των συναισθηματικών καταστάσεων, συνήθως γύρω απ’ τα δύο βασικά μοτίβα του έρωτα και του θανάτου. Πώς επιβεβαιώνεται η άποψη αυτή στο συγκεκριμένο ποίημα;
 Γ΄ φάση Μετά την ανάγνωση
Οι μαθητές ομαδικά, με βάση όσα έμαθαν στις δύο προηγούμενες φάσεις, παρουσιάζουν μια συνθετική εργασία. Για την παρουσίαση της εργασίας θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο παρουσίασης. Δίνονται και επιπλέον προτάσεις για χρήση στη συνθετική εργασία:

1η ομάδα
Ποια στοιχεία προκύπτουν μέσα από το μυθιστόρημα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του Παπαδιαμάντη; Τεκμηριώστε τις θέσεις σας αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα χωρία. Πότε οι γυναίκες ζούσαν καλύτερα, τότε ή σήμερα;

 
2η ομάδα
Ποια υπήρξε η δομή της πατριαρχικής οικογένειας; Αφού τη συγκρίνετε με τη σύγχρονη μορφή οικογένειας, να αναφερθείτε στους παράγοντες που συνέβαλαν στην υπέρβαση αυτού του παραδοσιακού μοντέλου.


3η   ομάδα
Ο θεσμός της προίκας, ενώ ενίσχυε τη θέση της γυναίκας στην έγγαμη ζωή της, συγχρόνως τη μετέβαλλε σε αντικείμενο αγοραπωλησίας. Θεωρείτε πως έχουν εξαλειφθεί πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές που συνδέονται με το θεσμό της προίκας;


4η ομάδα
Να µελετήσετε από τη Νεοελληνική Λογοτεχνία ένα από τα ακόλουθα έργα:
α) Κ. Βάρναλη, «Οι πόνοι της Παναγιάς», β) Γ. Ρίτσου, «Επιτάφιος», γ) Ν. Βρεττάκου, «Δεκατέσσερα παιδιά» δ) Στράτη Μυριβήλη «Ζάβαλη Μάικω» (απόσπασµα από το µυθιστόρηµά του «Η Ζωή εν Τάφω» ) ε) Γ. Βιζυηνού, «Το αμάρτημα της μητρός μου»
και να εντοπίσετε πώς εκφράζει η μάνα το πένθος και την ανθρωπιά.


5 η ομάδα
Να αναζητήσετε δέκα ποιήματα με θέμα τον έρωτα και να τα παρουσιάσετε στην τάξη, εστιάζοντας στον τρόπο έκφρασης του συναισθήματος αυτού στα συγκεκριμένα ποιήματα. (Μπορείτε να επιλέξετε από τα ποιήματα της Σαπφούς, του Ελύτη, του Σεφέρη, Λαμαρτίν, Μπωντλαίρ, Ελυάρ που περιέχονται σε σχολικά εγχειρίδια ή ποιητικές ανθολογίες). Καλό είναι να βρείτε και ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί και να φτιάξετε ένα μουσικό αρχείο με αυτά.




Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

"Ιδρυτική διακήρυξη"

Ξεκινώ σήμερα Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 αυτό το blog ελπίζοντας να καταστεί τόπος κατάθεσης, ανταλλαγής και μοιράσματος σκέψεων, εμπειριών, συναισθημάτων για όσα αφορούν την εκπαίδευση, τη γνώση, την Ιστορία και τη διδακτική της αλλά και την απλή καθημερινότητα.
Καλό μου ... μας ταξίδι στον κυβερνοχώρο!

Ποια είναι η ελληνική ταυτότητα σήμερα;

Διαβάστε την άποψη 8 σημαντικών ανθρώπων στο  Αφιέρωμα στην ελληνική ταυτότητα .