Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το burn out προλαμβάνεται


«Οι εργαζόμενοι που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με το burnout –την επαγγελματική εξουθένωση– είναι εκείνοι στους οποίους βασίζεται ένα σημαντικό μέρος της καλής απόδοσης και των αποτελεσμάτων της εταιρείας». Το συμπέρασμα αυτό κάθε άλλο παρά ως αυθαίρετο μπορεί να εκληφθεί. Ο πρώτος και ουσιαστικός λόγος που το απαλλάσσει από οποιαδήποτε υποψία αυθαιρεσίας, είναι το ότι το παραθέτει σε ανακοίνωσή της η έγκυρη και έμπειρη εταιρεία συμβούλων Randstad Hellas S.A. (www.randstad.gr). Και ο δεύτερος, είναι τα πειστικά χαρακτηριστικά με τα οποία σκιαγραφεί τους εργαζόμενους αυτούς, κάτι που συμβαίνει και εμείς οι περισσότεροι να τα έχουμε εντοπίσει και επισημάνει στα εργασιακά περιβάλλοντά μας.

Τελειομανία
Αναφέρει λοιπόν, ότι τους εργαζόμενους αυτούς τους χαρακτηρίζει η τελειομανία. Είναι πάντα παρόντες και επιθυμούν να αναλαμβάνουν συνεχώς μεγαλύτερες ευθύνες. Λειτουργούν σε multi-tasking. Πιστεύουν ότι δεν αναγνωρίζεται επαρκώς η αξία τους. Αποκρίνονται όμως συνεχώς σε διαφορετικές και πολύπλοκες απαιτήσεις. Και συχνά πιστεύουν ότι βρίσκονται σε σύγκρουση αξιών. Τι είναι όμως το burn out και ποια είναι τα συμπτώματά του. Η ενημέρωση της Randstad μας εξηγεί ότι ο όρος αυτός εκφράζει την ψυχοσωματική καταπόνηση του εργαζομένου και τη μείωση των ψυχικών αποθεμάτων στην εργασιακή και στην προσωπική ζωή του.
«Επιπλέον, ο όρος αυτός περιγράφει την καθημερινή δυσφορία και ευερεθιστότητα, το αίσθημα του “κενού”, την αίσθηση απογοήτευσης και ανικανότητας του εργαζομένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο». Εκδηλώνεται δε μέσα από τρία γενικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, από ψυχοσωματική εξάντληση, δεύτερον, από αποκλεισμό και κοινωνική απομόνωση και τρίτον, από αίσθημα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων. Κάτι που εκδηλώνεται, κυρίως, κατά τη συνεργασία του με τρίτους. Ωστόσο, η ενημέρωση της Randstad μας διαχωρίζει το burn out από το στρες, το οποίο έρχεται ως συνέπεια μιας συνεχιζόμενης πίεσης. Ενώ το burn out έρχεται συνήθως ως συνέπεια μιας περιστασιακής πίεσης.

Δύο παράγοντες
Ωστόσο, για την εμφάνιση και των δύο «συνεργάζονται» και αλληλεπιδρούν διαφορετικοί παράγοντες. Δηλαδή, η προσωπικότητα του εργαζομένου, τα κίνητρα και τα ενδιαφέροντά του, η οργανωτική δομή και ο ιεραρχικού προσανατολισμού οργανισμός στον οποίον εργάζεται, όπως και το είδος της δραστηριότητας που ασκεί ο εργαζόμενος. Χωρίς να αποκλείονται βέβαια και άλλοι πρόσθετοι ψυχοπιεστικοί παράγοντες. Στην Ελλάδα, όπως είναι ήδη γνωστό από την Ευρωπαϊκή Δημοσκόπηση για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία τον Μάιο 2013, το στρες που συνδέεται είτε προέρχεται από την εργασία, είναι το πλέον σύνηθες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη - εκτός της Κύπρου. Τα καλά νέα όμως είναι ότι το burn out προλαμβάνεται με καινοτόμα «εργαλεία» που παρέχουν στις εταιρείες έγκαιρη προειδοποίηση, έτσι ώστε να μπορούν να παρέμβουν πριν από μια πιθανή συντριβή είτε εξάντληση του εργαζομένου.
Η Καθημερινή, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Έκφραση - Έκθεση Α΄ Λυκείου: Θεωρία 1ου κεφαλαίου

Ενεργοποίηση του blog μετά από αρκετό καιρό. Ελπίζω σε πιο συχνή παρουσία από δω  και στο εξής. Για να δούμε... Ποτέ δεν ξέρεις μ' αυτή τη ζωή!
Μία συνοπτική παρουσίαση της θεωρίας του 1ου κεφαλαίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ποια είναι η ελληνική ταυτότητα σήμερα;

Διαβάστε την άποψη 8 σημαντικών ανθρώπων στο  Αφιέρωμα στην ελληνική ταυτότητα .